HIB-label

Wat is Handmade in Belgium?

Het Handmade In Belgium-label (of kortweg HIB-label) is een jaarlijks vernieuwbaar ambassadeurslabel ontwikkeld door UNIZO. Met het HIB-label wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten in de kijker zetten.

Waarom een HIB-label?

Makers en kleine productiebedrijven zijn niet weg te denken uit onze economie. Het vakmanschap dat ze uitstralen gaat eeuwen terug en ver over de grenzen heen. Dit verdient zonder meer de beste ondersteuning.

Met het HIB-label geven we een sterker imago aan zowel traditioneel als modern vakmanschap. we vestigen de aandacht op de vele makers die in ons land werkzaam zijn en onderscheiden ‘handmakers’ van de industriële massaproductie.

Waarom inzetten op ambacht?

We zijn allemaal terug op zoek naar authentieke, handgemaakte producten, en opnieuw gefascineerd door het beheersen van een handvaardigheid en ambachtelijke technieken, het is in tijden van digitalisering en economische crisis  weer een onderwerp van gesprek: ‘Handmade’ is helemaal terug.

Daarnaast helpen ambachtelijke ondernemers om onze samenleving te verduurzamen. Willen we de druk op onze planeet verminderen, dan zullen we sowieso minder maar kwalitatiever moeten produceren. En zo’n economisch model hebben de ambachtslieden zeker een toekomst.

Ze produceren immers alleen als de vraag er is, in overleg met hun klant, en kunnen zo de afvalberg beperken. Hun producten reizen bovendien niet de hele wereld rond om tot bij hun afzetmarkt te komen.

Vragen? Contacteer ons!